Meer informatie
Wij zijn de eerste teststraat in Nederland met een mariPOC-test van het Finse bedrijf ArcDia International Oy Ltd. Deze test werkt met een neusswab die direct na afname op onze eigen locatie wordt geanalyseerd. De mariPOC analyseapparatuur werkt volautmatisch en wordt door onze eigen verpleegkundigen bediend.
Doordat we de analyse doen op dezelfde locatie als waar de test afgenomen wordt kunnen we sneller resultaat bieden dan bij reguliere testen (PCR) die in een lab moeten worden geanalyseerd.
Wat testen wij voor u?
Bijna alle covid teststraten laten je alleen weten of je wel of geen coronavirus besmetting hebt. Onze test geeft naast het resultaat voor coronavirus ook resultaten voor 10 andere influenza-achtige ziekmakers. Zo weet je meteen waardoor je symptomen wel veroorzaakt worden.
Is onze mariPOC-test betrouwbaar?
Er zijn momenteel een aantal manieren om te testen of je besmet bent met het coronavirus. De GGD maakt gebruik van een PCR-test. Hiermee wordt gekeken of er stukjes RNA (een soort DNA) in je neusslijmvlies zit. Dit kan alleen in een lab gedaan worden en is een kostbaar proces.
Daarnaast worden er ook antilichaam-testen (ook wel serologische testen/antibody testen genoemd) gedaan. Het RIVM geeft aan dat deze serologische testen alleen beschikbaar zijn voor zorgverleners. Ze worden ook op internet aangeboden als zelftesten of sneltesten, maar het RIVM raadt deze testen af, omdat ze niet laten zien of iemand besmettelijk is of niet. De Inspectie voor Gezondheidszorg en jeugd waarschuwde dan ook tegen deze sneltesten – ze zijn niet gecontroleerd op betrouwbaarheid.
Naast de PCR- en de serologische of antilichaamtesten heb je ook nog de antigeentesten. Deze wordt afgenomen middels een plaatje met een wattenstaafje. Op het plaatje kun je binnen een kwartier zien of je antigenen (stukjes coronavirus) in je neus hebt. Er worden dan twee streepjes zichtbaar, net als bij een zwangerschapstest. Over het algemeen zijn antigeentesten minder betrouwbaar dan PCR-testen, zo schrijft de FDA al in haar persbericht. Met name negatieve uitslagen (‘geen corona’) zijn minder betrouwbaar. Alleen als je veel virus bij je draagt, wordt de test positief.
De mariPOC-test is snel en betrouwbaar en geeft alleen een positieve uitslag wanneer je in de besmettelijke periode zit. Daarnaast testen wij meteen voor 10 andere influenza-achtige virussen. Zo weet je ook meteen of je symptomen veroorzaakt worden door een andere ziekmaker.
What is an IVD?
In vitro diagnostic products (IVD) are those reagents, instruments, and systems intended for use in diagnosis of disease or other conditions, including a determination of the state of health, in order to cure, mitigate, treat, or prevent disease or its sequelae. Sep 16, 2019 Bron; www.fda.gov

RIVM over IVD
Bronnen
Meer informatie over de mariPOC
Studies gedaan op de mariPOC

© 2021 Covid Test A4

Een web-app van Blinkinglights